Haard in gasloze woning

Inzet of inbouwhaard – gas

Eerder hebben we al een blog geschreven over een inbouw- of inzethaard op hout. Ook op gas is er een verschil tussen beide uitvoeringen. Veel zaken zijn overeenkomstig met de houthaarden maar er zijn ook grote verschillen. Het allergrootste verschil is natuurlijk de brandstof, voor de gashaard dient er een werkende gasleiding aanwezig te zijn.

Allereerst is het goed om een belangrijk verschil binnen de gashaarden te benoemen. Er zijn twee verschillende systemen: open en gesloten systemen. Open systemen zijn over het algemeen toestellen zonder glasplaat. Gesloten systemen zijn vrijwel alle toestellen met een glasplaat. Een uitgebreide uitleg over een open of gesloten gashaard is hier te lezen.

De woorden ‘inbouw’ en ‘inzet’ verraden eigenlijk al wat het verschil is. Toch bestaat er vaak onduidelijkheid over wat nu een inbouw- en inzethaard van elkaar onderscheidt. In dit artikel zullen we uitleggen wat het verschil tussen deze twee haarden is.

Bij de keuze van uw haard, dient er een keuze gemaakt te worden tussen een inbouw- of inzethaard. In veel gevallen wordt deze keuze bepaald door de situatie waarin de haard geplaatst moet worden. Een inzethaard wordt over het algemeen geplaatst in een bestaande situatie (ingezet), een inbouwhaard in een nieuw op te maken haardopstelling (ingebouwd).

Haard in gasloze woning

Inbouwhaard

Een gas inbouwhaard wordt veelal toegepast in nieuwe situaties, waarbij eerst de haard op zijn plek gezet wordt en er nadien een ombouw omheen gemaakt wordt. De ombouw van een gesloten gashaard dient gemaakt te worden van brandwerend materiaal en dient te worden voorzien van minimaal 2 convectieroosters en/of terugliggende plinten. Er dient sowieso bovenin de haardombouw een manier van convectie aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld aan beide kanten bovenin een rooster. In een aantal situaties is het nodig om tevens onderin de ombouw een manier van convectie te creëren. Bij een terugliggende plint wordt de ombouw niet helemaal tot vloer of plafond dichtgebouwd, zodat er vrije ruimte overblijft waaruit de warme lucht kan ontsnappen.
Naast de convectieroosters dient er bij een inbouwhaard (gesloten systeem) een serviceluik aanwezig te zijn, zodat de installateur (indien nodig) de aansturingsunit en ontvanger van de haard altijd kan bereiken.

Bij een inbouwhaard wordt er vaak een nieuw kanaal aangelegd. Bij een gesloten gashaard wordt gebruik gemaakt van een concentrisch systeem; een binnenpijp die zorgt voor de afvoer van rookgassen en een buitenpijp die zorgt voor de aanvoer van verbrandingslucht. Bij een open gashaard wordt gebruik gemaakt van een apart kanaal voor rookgasafvoer en luchttoevoer.

Inzethaard Bellfires gas

Inzethaard

Een inzethaard is in de meeste gevallen gemakkelijker te plaatsen dan een inbouwhaard en wordt vaak geplaatst in bestaande situaties. Indien gewenst kan een inzethaard natuurlijk ook in een nieuw te maken haardopstelling geplaatst worden. Inzethaarden zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, afhankelijk van de maten van de bestaande situatie kan worden bekeken welke maat het beste past. Inzethaarden hebben over het algemeen een lager vermogen dan een inbouwhaard en hebben een ander aangezicht. Dit zorgt ervoor dat een inzethaard over het algemeen voordeliger is dan een inbouwhaard. Het lagere vermogen van de inzethaard kan een voordeel zijn bij goed geïsoleerde woningen waarbij de haard veelal voor de sfeer gebruikt wordt. Daarnaast is een inzethaard uitgevoerd met convectiesleuven, hierdoor zijn convectieroosters of een terugliggende bovenplint niet noodzakelijk.

Zoals eerder beschreven worden inzethaarden veelal in bestaande situaties geplaatst ter vervanging van een open haard. Zonder al te grote ingrepen kunt u dan van een open haard, met een laag rendement (vaak rond de 10%), naar een gesloten haard met hoog rendement (vaak meer dan 80%) ombouwen. Een gesloten (inzet)haard stookt veel zuiniger dan een open haard en is tevens veel schoner.

DELEN