Inbouwhaard hout Barbas

Wat is het verschil tussen een inbouwhaard en een inzethaard op hout?

De naam van beide toestellen verraadt eigenlijk al wat het verschil is. Toch bestaat er vaak onduidelijkheid over wat nu een inbouw- en inzethaard van elkaar onderscheidt. In dit artikel zullen we uitleggen wat het verschil tussen deze twee haarden is.

 

Bij de keuze van uw haard, dient er een keuze gemaakt te worden tussen een inbouw- of inzethaard. In veel gevallen wordt deze keuze bepaald door de situatie waarin de haard geplaatst moet worden. Een inzethaard wordt over het algemeen geplaatst in een bestaande situatie (ingezet), een inbouwhaard in een nieuw op te maken haardopstelling (ingebouwd).

Inbouwhaard hout Barbas

Inbouwhaard

Een inbouwhaard wordt veelal toegepast in nieuwe situaties, waarbij eerst de haard op zijn plek gezet wordt en er nadien een ombouw omheen gemaakt wordt. Deze ombouw dient gemaakt te worden van brandwerend materiaal en dient te worden voorzien van minimaal 4 convectieroosters en/of terugliggende plinten. Er dient zowel bovenin als onderin de haardombouw een manier van convectie aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld twee roosters onderin aan beide kanten en twee roosters bovenin aan beide kanten. Een combinatie van bijvoorbeeld een terugliggende onderplint en convectieroosters boven is ook toegestaan. Bij een terugliggende plint wordt de ombouw niet helemaal tot vloer of plafond dichtgebouwd, zodat er vrije ruimte overblijft waaruit de warme lucht kan ontsnappen.

 

In vrijwel alle gevallen (bij nieuwbouw sowieso) is bij een inbouwhaard een externe luchttoevoer nodig. Deze zorgt voor de toevoer van lucht voor de verbranding. Wanneer de haard tegen een buitenmuur geplaatst is, kan de luchttoevoer door de buitenmuur toegevoerd worden. Aan de buitenzijde van de muur wordt dan een rooster geplaatst. Een andere mogelijkheid om de luchttoevoer te realiseren is via de kruipruimte, hierbij is het wel van belang dat de kruipruimte goed geventileerd is. Door te werken met een externe luchttoevoer is de verbranding van de kachel niet afhankelijk van de zuurstof uit de ruimte waarin de haard staat. Dit zorgt voor een betere leefomgeving, maar vermindert ook de kans van rook in de ruimte wanneer u de kachel bijvult.

Inzethaard Barbas hout

Inzethaard

Een inzethaard is in de meeste gevallen gemakkelijker te plaatsen dan een inbouwhaard en wordt vaak geplaatst in bestaande situaties. Indien gewenst kan een inzethaard natuurlijk ook in een nieuw te maken haardopstelling geplaatst worden. Inzethaarden zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, afhankelijk van de maten van de bestaande situatie kan worden bekeken welke maat het beste past. Inzethaarden hebben over het algemeen een lager vermogen dan een inbouwhaard en zijn voorzien van een draaideur. Dit zorgt ervoor dat een inzethaard over het algemeen voordeliger is dan een inbouwhaard. Het lagere vermogen van de inzethaard kan een voordeel zijn bij goed geïsoleerde woningen waarbij de haard veelal voor de sfeer gebruikt wordt. Daarnaast is een inzethaard uitgevoerd met convectiesleuven, hierdoor zijn convectieroosters of een terugliggende bovenplint niet noodzakelijk.

 

Zoals eerder beschreven worden inzethaarden veelal in bestaande situaties geplaatst ter vervanging van een open haard. Zonder al te grote ingrepen kunt u dan van een open haard, met een laag rendement (vaak rond de 10%) naar een gesloten haard met hoog rendement (vaak meer dan 80%). Een gesloten (inzet)haard stookt veel zuiniger dan een open haard en is tevens veel schoner. Tevens zorgt een dergelijk haard voor (veel) minder overlast voor de omgeving en het milieu. Een ander verschil tussen een open en gesloten haard is de deur, hierdoor kunt u gerust naar bed gaan, terwijl de haard nog aan is. De kans is dus groot dat u veel vaker gebruik gaat maken van de haard. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de voordelen van minder rommel, weinig tot geen rook in de ruimte en veel minder asresten. U heeft dus maar minimale schoonwerkzaamheden!

DELEN