Open- en gesloten gashaardsysteem, wat is het verschil?

Wellicht heeft u al een vermoeden wat het verschil tussen deze twee systemen is. Toch is het niet zo gemakkelijk als dat het klinkt. In dit artikel proberen we de verschillen uit te leggen tussen de twee verschillende systemen.

 

Open systeem

Bij een gashaard met een open systeem wordt de zuurstof, welke voor de verbranding van het gas nodig is, ‘extern’ gehaald. Of door middel van een externe luchttoevoer, of uit de ruimte waar de haard staat. Een externe luchttoevoer wordt toegepast bij toestellen zonder glasplaat. Een schoorsteenkachel of open gashaard met glasplaat haalt de verbrandingslucht uit de ruimte.
Gashaarden met een open systeem zijn voor de trek in het rookkanaal afhankelijk van de hoogte van het afvoerkanaal.

Zo mond een open systeem altijd uit boven de nok van het dak, tenzij er gebruik wordt gemaakt van een rookgasafvoerventilator.

Een gashaard met een open systeem is niet geschikt voor elke woning of situatie. In een woning met mechanische ventilatie is het bijvoorbeeld altijd noodzakelijk om een rookgasafvoerventilator te plaatsen. Wanneer dit niet wenselijk is, is een open gashaard dus geen optie. Een open gashaard wordt vaak geplaatst voor de sfeer en levert minder warmte dan een gesloten systeem, omdat het rendement erg laag is.

Gesloten systeem

Vrijwel iedere gashaard met een glasplaat werkt met een gesloten systeem. Deze haarden maken gebruikt van een concentrisch kanaal. Dit betekent een kanaal binnen een kanaal. Het binnenste kanaal wordt gebruikt om de rookgassen af te voeren.

Het buitenste kanaal wordt gebruikt om de zuurstof, voor de verbranding, aan te zuigen. Hierdoor ontstaat er een gesloten systeem van aanvoer en afvoer. De haard zorgt voor zijn eigen trek. Daardoor ontstaan er veel meer mogelijkheden voor het rookgasafvoerkanaal en de uitmonding hiervan. Een afvoer kan bijvoorbeeld door de gevel uitmonden of horizontaal versleept worden. In de meeste gevallen is er bij een gesloten systeem geen rookgasafvoerventilator nodig. In een uitzonderlijk geval kan deze bij een aantal merken wel toegepast worden.
Daarnaast heeft een gesloten gashaard een veel hoger rendement dan een open systeem.

DELEN