Een gashaard is sfeervol, gezellig, lekker warm en gebruiksvriendelijk.
Welke keuzes heb je als je een gashaard wilt?

Gashaarden zijn in vele verschillende modellen en afmetingen te koop. Niet ieder model is echter in iedere gewenste afmeting te koop. Dit hangt af van de afmetingen die worden geleverd vanuit de leverancier. Dit neemt niet weg dat er zeer veel mogelijkheden zijn.

De verschillende modellen gashaarden die beschikbaar zijn: fronthaard, tweezijdige haard, driezijdige haard, roomdivider en de tunnelhaard.

Faber E-Matrix Van Tiel Haarden

 

Fronthaard

Een fronthaard heeft alleen aan de voorzijde glas. Je kunt dus ook maar van één kant in de haard en op het vuur kijken. Een fronthaard kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een voorzetwand. Boven de haard kun je dan de TV hangen.

 

Tweezijdige haard

Een tweezijdige haard, ofwel hoekhaard, heeft aan de voorzijde en aan de linker- of rechterzijde glas. Zo kun je van twee kanten het vuur zien. Een tweezijdige haard wordt vaak in een hoek geplaatst en kan eventueel gecombineerd worden met een meubel om de televisie op te plaatsen.

 

Driezijdige haard

Een driezijdige haard heeft aan de voor-, linker- en rechterzijde glas. Je kunt het vuur dus van alle kanten zien. Een driezijdige haard wordt vaak vrijstaand ingebouwd, zodat je op meerdere plekken optimaal van het vuur kunt genieten. Of de driezijdige haard wordt geplaats in combinatie met een meubel waar je de televisie op kunt plaatsen.

 

Gashaard als roomdivider

Een roomdivider heeft twee lange ruiten en kops in het zicht een smallere ruit. Hierdoor kun je genieten van breed vuur. Een roomdivider wordt vaak gebruikt om een lange wand te breken en een afscheiding tussen eet- en zitgedeelte te creëren. Of hij wordt gebruikt om een muur te verlengen.

Als verlenging van de muur wordt ook vaak gekozen voor een roomdivider met een glasmaat over de gehele breedte. De andere ruit steekt dan maar een stukje uit. Hierdoor heb je geen gehele doorkijk, maar beleef je het vuur wel.

 

Tunnelhaard, genieten aan 2 zijden

Een tunnelhaard, ofwel doorkijkhaard, is een haard waar je doorheen kunt kijken. Van twee kanten heb je zicht op het vuur. Een tunnelhaard staat vaak vrij in de ruimte. Zo worden de ruimtes gescheiden, maar door de tunnelhaard toch ook verbonden met elkaar.

Heb je een keuze gemaakt voor een bepaald model gashaard, dan kun je nog variëren met verschillende lengte- en breedtematen. Zo heb je horizontale, verticale, en meer vierkante modellen. Het is afhankelijk van de situatie welk model haard het beste tot zijn recht komt in de ruimte en het interieur.

Ruegg gashaard Van Tiel Haarden

 

Interieur haard

Er zijn verschillende opties die je toe kunt passen in de haard. Naast verschillende vuren kan de haard ook gedecoreerd worden met hout, kiezels of witte stenen. Ook zijn er verschillende opties voor de achterwand van de haard, de kaders rondom de haard en het glas.

Er zijn verschillende vuurbeelden in een haard mogelijk. De meest voorkomende vuurbeelden zijn piramide vuur en lijnvuur. Het grootste verschil tussen deze twee vuurbeelden is dat piramide vuur meer in een punt (piramide) brandt. De branders zitten rondom de houtstammen, waardoor je meer het idee van een kampvuur krijgt. Bij lijnvuur ligt de brander over de gehele lengte van de haard, waardoor het vuur meer in een lijn ligt. Het vuur kan er in de verschillende haarden anders uitzien. Dit komt doordat ieder merk zijn eigen brander heeft.

 

Houtstammen, stenen of kiezels?

Bij piramide vuur wordt de haard altijd gedecoreerd met houtstammen om een zo natuurlijk mogelijk vuurbeeld te geven. Bij lijnvuur daarentegen kun je er ook voor kiezen om de haard met stenen of kiezels te decoreren. Over het algemeen wordt er echter voor een houtstammenset gekozen. Iedere haard heeft zijn eigen houtstammenset, welke volgens een plattegrond in de haard gelegd moet worden. Zodat de brander op zijn mooist brandt en de houtstammen niet verbranden. Ieder merk heeft naast zijn eigen brander ook zijn eigen houtstammenset.

 

Achterwand

Voor de achterwand van de haard kun je ook uit verschillende opties kiezen. Standaard zit er een stalen achterwand in, maar je kunt ook voor een spiegelende achterwand kiezen. Als de haard aan is, wordt het vuur hierin gespiegeld, waardoor het lijkt of er nog een brander inzit en de haard dieper is. Bij sommige merken kun je ook nog kiezen voor een stalen lamellen achterwand.

 

Kader rondom een haard

Een haard heeft altijd een kader. Per merk zijn hier verschillende mogelijkheden in. Op een standaard kader kunnen we de haard niet strak inbouwen, omdat de hoeklijnen en het plaatmateriaal hier niet inpast. Bij een standaard kader plaatsen we dan ook altijd een stucwerk rand naast en/of voor het kader. Als je dit niet mooi vindt, kun je ook kiezen voor een verbreed staalkader. We kunnen de haard dan strak op de kaders inbouwen, waardoor je het staal kops in het zicht hebt. Faber heeft een aantal toestellen, waarbij de haard wel strak op de kaders ingebouwd kan worden.

 

Glas in een haard

Er zijn twee soorten glas mogelijk bij een gashaard, gewoon glas en ontspiegeld glas. Ontspiegeld glas geeft een heel mooi effect bij een fronthaard. Je ziet het glas dan nauwelijks zitten, waardoor het een open vuur lijkt. Ook bij de andere modellen haarden kun je kiezen voor ontspiegeld glas. Je ziet dan echter wel altijd de punten waar de twee ruiten tegen elkaar aan komen te staan.

 

Faber gashaard Van Tiel Haarden

 

Gashaard onderhoud

Onderhoud aan je gashaard is van groot belang voor een goede en vooral veilige werking van je gashaard. Gedegen en periodiek onderhoud komt de levensduur van het toestel ten goede. Daarnaast verbruikt een schone haard minder gas en geeft gereinigd glas mooier zicht op het vuur. Jaarlijks onderhoud aan de haard is van wezenlijk belang om blijvend te genieten van uw haard, wij adviseren u daarom om minimaal 1 keer per jaar onderhoud uit te laten voeren.