buitenhaard gas Faber

Gashaard, een bewuste keuze.

Gashaard, de nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst!

Gashaarden zijn mooi, praktisch en schoon. Met de huidige discussies kunt u zich afvragen of het gebruik van gas nog toekomst heeft in Nederland. In de media wordt hierover veel gezegd en geschreven, maar bent u zich bewust van alle feiten?

 

In Nederland gebruikt ca. 95% van alle huishoudens nog steeds gas. Als al deze huishoudens (ruim 7 miljoen) over zouden gaan op elektrisch, dan hebben we enorme hoeveelheden extra elektriciteit nodig. Het huidige elektriciteitsnet zou dit niet eens aankunnen en de elektriciteit dient ook nog op een duurzame manier opgewekt te worden, want elektriciteit komt niet vanzelf.

Een andere invalshoek is dat de huizen, die nu nog gebruik maken van gas moeten worden voorzien van andere installaties voor onder andere de verwarming en helaas zijn daarvoor nog geen echt goede alternatieven beschikbaar. Daarnaast spelen ook de kosten van het ombouwen in de miljoenen woningen in Nederland een belangrijke rol. Het is dus helaas geen gemakkelijke opgave voor Nederland om in de toekomst geleidelijk of geheel afscheid te nemen van gas.

Gashaard bewuste keuze

Solidair met Groningen

De onderhandelingen over de Klimaatwet staan al jaren op de politieke agenda. Volgens deze wet moet in 2050 de uitstoot van CO2 in Nederland met 95 procent verminderd zijn ten opzichte van de uitstoot in 1990. Dit is een enorme uitdaging en een overall oplossing is er nog niet. Tot op heden is aardgas nog steeds de meest schone fossiele brandstof gebleken. Niet verwonderlijk dat er flink wordt geïnvesteerd in gas in de ons omringende landen in Europa, maar ook China. Ook Nederland zelf investeert volop in gas met de bouw van een stikstoff abriek. Een investering van maar liefst 500 miljoen euro. Doel? Deze fabriek maakt het buitenlandse gas geschikt voor Nederlands gebruik. De fabriek moet in 2022 gereed zijn en dan zou het gas van Groningen niet meer nodig zijn.

Meer gas, minder vervuiling

De investeringen in gas door alle landen in Europe is niet zonder reden. Aardgas draagt bij aan het realiseren van de energiedoelstellingen. Aardgas is de schoonste fossiele brandstof; vele malen schoner van bijvoorbeeld kolen. Ook de toepassingen van andere soorten gas als bio-propaan kunnen met kleine aanpassingen worden gebruikt. Nog een mooi alternatief… het “groen gas”, het resultaat van biogas, kan bijvoorbeeld voor exact dezelfde toepassingen worden gebruikt als aardgas. Dit groen gas heeft als groot voordeel dat dit “oneindig” verkrijgbaar is. Om het helder te maken, fossiele brandstoff en zullen op een bepaald moment eindig zijn, als de wereldbevolking dit zou blijven gebruiken.

De haard als lokale verwarming

De technische ontwikkelingen op het gebied van duurzame haarden hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Vele duurzame mogelijkheden als bijvoorbeeld haarden met een A-label zijn leverbaar. Maar ook geïntegreerde mogelijkheden met een warmtepomp – hybride systemen – zijn duurzaam en toekomstbestendige alternatieven. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis, zou dit een goede oplossing zijn om te besparen op het gebruik van gas voor woningen met een energielabel lager dan B, zijnde het overgrote deel van de woningen in Nederland.

De ervaring leert, dat een warmtepomp prima fungeert als basiswarmte. Door lokale verwarming met een gashaard is het ook op de koude winterdagen lekker warm in huis op de plekken waar het echt behaaglijk moet zijn. Zoals aangegeven, bieden de nieuwe generaties gashaarden ook innovaties op het gebied van energiebesparing of het gebruik van propaan gas. Tot 50% besparen op het gebruik van gas en toch heerlijke warmte wanneer het nodig is? Dat kan met de nieuwste gashaarden. Ook als een nieuwbouw woning geen gasaansluiting meer heeft kunt u toch genieten van een haard. In dit geval kunt u dan kiezen uit een gashaard die op propaan brandt of een elektrische haard. Dus voor nu en in de toekomst zijn er vele mogelijkheden om de haard een onderdeel van uw woning te laten zijn.

Praktisch én mooi

Een gashaard is een gemakkelijke en gezellige warmtebron. Het is heerlijk thuiskomen na een lange dag en met één druk op de knop snel een behaaglijke warmte in de woning te creëren. Een warmtebron die perfect past in ons drukke leven. Bovendien is de gashaard een prachtige eyecatcher voor in de woonkamer, eetkamer of living. Met een gashaard kunt u uw huis verfraaien, wat uw woonstijl ook is.

Goed voorbereid op andere samenstellingen van het gas

De winning van aardgas in Nederland staat ter discussie. De vraag neemt toe, terwijl de productie in Nederland afneemt. Steeds meer zijn wij op zoek naar alternatieven voor het Groninger gas. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, wordt bijvoorbeeld gas geïmporteerd vanuit het buitenland.

U vraagt zich wellicht af wat dit betekent voor het stoken van uw gashaard. Terecht, want (aard)gas van een andere herkomst heeft inderdaad niet altijd dezelfde samenstelling en is dus niet altijd zonder meer bruikbaar in één en hetzelfde toestel. Nieuwe haarden zijn echter allemaal voorbereid op ‘het nieuwe gas’ en dus klaar voor de toekomst.

EEN GASHAARD STOKEN OP PROPAAN, BUTAANGAS OF BIO-PROPAAN GAS

Heeft u geen gasaansluiting, maar wilt u graag een haard die eenvoudig te bedienen is en warmte en sfeer brengt in uw woning op de plekken waar het nodig is? Het overgrote deel van het assortiment haarden is te verkrijgen in een versie die geschikt is voor flessengas, zoals propaan en butaan. Een bestaande (aard)gas haard kan zelfs worden omgebouwd tot een haard op flessengas.

Gashaard of een andere haard, gratis en eerlijk advies

Kortom: voor bijna alle woonhuizen blijft aardgas de komende vijftien jaar gewoon beschikbaar. Een gashaard is en blijft een prima investering. Het afbouwen van het gebruik van gas zal geleidelijk plaatsvinden. Mocht de gemeente uw woning gaan overzetten op bijvoorbeeld elektriciteit, dan is uw gashaard altijd aan te passen naar bijvoorbeeld propaangas. Onze gashaarden zijn gereed voor een duurzame toekomst. Bij van Tiel haarden hebben we een grote showroom met veel verschillende soorten haarden. Voor meer advies kunt u contact opnemen met ons opnemen.

De feiten van gas en gashaarden op een rij!

  • 95 procent van de 7,6 miljoen huizen stookt op gas.
  • Tot 2021 komen er in ieder geval 100.000 nieuwe huizen met aardgasaansluiting bij.
  • Slechts 1/5 van het Groningen aardgas wordt gebruikt voor verwarmen en koken. 4/5 wordt gebruikt voor allerlei industriële doeleinden of export.
  • In 2018: meer import van gas uit het buitenland dan eigen productie.
  • Status nu: de aardgaswinning in Groningen wordt in 2030, of misschien iets eerder, beëindigd.
  • Elektriciteit wordt nog voor 88 procent opgewekt met behulp van fossiele bronnen, waaronder aardgas.
  • 14 procent van de elektriciteit komt uit een groene bron.
  • De Nederlandse staat investeert 500 miljoen euro in een nieuwe stikstofinstallatie voor buitenlands gas.

DELEN