keuze haard

Welke haard of kachel past bij jou en jouw woning?

Je wilt graag een haard, maar welke?

Wanneer je erover nadenkt een haard of kachel aan te schaffen, komen allerlei aspecten voorbij die de keuze beïnvloeden. Allereerst is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen; aan welke verwachtingen (moet) je haard of kachel (dient te) voldoen. Gaat het vooral om de sfeer en gezelligheid, of dient het voor het verwarmen van de ruimte?

Wat is het verschil tussen een haard en een kachel?

Vaak worden de termen haard en kachel door elkaar gebruikt, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Over het algemeen kunnen we zeggen dat een haard op de eerste plaats sfeerverwarming / gezelligheid biedt en is warmte een bijkomstigheid. Bij een kachel is dit andersom en staat juist de warmte voorop en komt de sfeer op de tweede plaats. (Echter is ) Het verschil tussen haarden en kachels is echter de laatste jaren steeds meer vervaagd. Kachels krijgen een steeds mooier vuurbeeld, die naast warmte ook voor sfeer en gezelligheid in het interieur zorgen. In de volksmond hebben we het steeds vaker over een haard als we het hebben over een inbouwtoestel en worden vrijstaande toestellen als kachels benoemd.

Haard of kachel

Nu dit verschil besproken is kunnen andere factoren beschreven worden die een rol spelen bij de keuze voor een haard of kachel. Een  vraag die hierbij vaak als eerste opkomt, is de brandstof. Maar is het niet beter om eerst te kijken naar de ruimte waar je de haard zou willen plaatsen? Wat is de beste positie en wat is er technisch mogelijk? We kunnen wel een hout- of gashaard willen, maar hiervoor is onder andere een rookkanaal noodzakelijk. Als dit niet mogelijk is, kan beter worden gekeken naar alternatieve brandstoffen als elektrisch of bio ethanol.

Ruimte en positie haard

Kijkend naar de ruimte en positie van de haard of kachel zijn er verschillende mogelijkheden; plaatsen we de haard of kachel ‘traditioneel’ in de woonkamer, of denken we out of the box en komt deze in de keuken, slaapkamer, badkamer of een andere ruimte? De keuze voor de ruimte is belangrijk, maar daarnaast dient binnen de ruimte goed gekeken te worden naar de positie. Waar wordt de haard of kachel geplaatst; tegen een vlakke wand, in een hoek of vrij in de ruimte? De positie van haard of kachel is tevens van invloed op de technische haalbaarheid van de haardopstelling. Al deze vraagstukken kunnen tevens helpen bij het bepalen welke haard of kachel in jouw woning past!

Van idee naar de volgende stap

Vaak hebben mensen al een positie in gedachten waar de haardopstelling mag komen en wordt de keuze voor een brandstof de volgende stap. Wat is nu de beste brandstof in jouw situatie? Een veel voorkomende en misschien ook wel lastige vraag. Vooropgesteld; in iedere situatie is een haard of kachel te plaatsen, maar het is wel belangrijk dat deze ook voldoet aan jouw! verwachtingen.
De meest bekende brandstoffen op dit moment zijn nog altijd hout en aardgas, maar dit is niet in iedere situatie mogelijk. Hierdoor is er een sterke opkomst aan van alternatieve brandstoffen zoals propaangas, elektrisch en bio-ethanol.

Keuze brandstof voor aanschaf haard

Kijkend naar de verschillende brandstoffen is het allereerst belangrijk om te bepalen of een brandstof technisch gezien mogelijk is, denk hierbij onder andere aan aanleggen van leidingen en rookkanaal. Daarnaast kan er worden gekeken naar het vermogen van een toestel en of dit overeenkomt met de hoeveelheid warmte die de ruimte nodig heeft. Een houthaard geeft bijvoorbeeld veel meer warmte dan een elektrische haard.( Verder zorgt de ene brandstof natuurlijk voor een ander voorbeeld dan de andere brandstof?) Verder zit er meer verschil tussen de verschillende soorten brandstof. Een uitgebreide beschrijving van de verschillen tussen de diverse brandstoffen kunt u in een ander artikel lezen.

keuze brandstof haard

Welke type haard past bij welke situatie?

Nadat de brandstof is bepaald, komt – zeker esthetisch gezien – een andere belangrijke keuze aan de orde. Welk type haard past bij jou en de situatie? Deze keuze loopt vaak samen met de positie waar de haard wordt geplaatst. Niet ieder type haard past op elke positie in een woning. Allereerst is er het verschil tussen een inbouw en vrijstaande variant. Daarnaast worden vaak de termen fronthaard, hoekhaard, 3-zijdige haard, doorkijk- of tunnelhaard en room divider gebruikt. De verschillende haardtypes worden beschreven in dit artikel. Naast het type haard zijn de afmetingen natuurlijk van essentieel belang om de juiste verhoudingen en balans in de ruimte te behouden. Gelukkig is er een grote diversiteit aan toestellen en afmetingen verkrijgbaar, er is er dus altijd een die bij jou past!

Interieuradvies haard

Wanneer wordt gekozen voor een inbouw- of inzethaard, ( dient er tevens een keuze gemaakt te worden over de haardombouw) moet er worden nagedacht over de haardombouw. (Bij een inbouwhaard) Hierbij zijn de mogelijkheden groter dan wanneer je de haard in een bestaande situatie (‘zet’) plaatst. Bij een inbouwhaard heb je de mogelijkheid om het toestel strak in te bouwen. Eerst wordt de haard geplaatst en vervolgens wordt de ombouw eromheen (de haard heen)gemaakt). Over het algemeen wordt deze ombouw gemaakt van brandwerend plaatmateriaal, welke nadien gestucadoord wordt. Maar er zijn meerdere mogelijkheden voor de ombouw, (van) zoals bijvoorbeeld staal, bekleding met leer, (tot) een natuurstenen schouw en zelfs gemaakt als complete kastenwand. In steeds meer interieurs zien we de haard geplaatst worden in een totaalopstelling, dus de haard inclusief een kastenwand en/of haardmeubel.

Een lastig proces of een paar eenvoudige stappen met een specialist?

Al met al kan de keuze voor de juiste haard een lastig proces lijken, maar met de hulp van een specialist verloopt dit traject ongetwijfeld een stuk soepeler. Wilt u graag antwoord op uw vragen, en weten wat de mogelijkheden voor een haardopstelling in uw situatie zijn, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

DELEN