hogere gasprijs gashaard

Wat betekent de hogere gasprijs voor mijn gashaard?

Veel mensen vragen het zich tegenwoordig af, wat betekent de hogere gasprijs voor mijn gashaard? De laatste weken horen we de meest uiteenlopende verhalen over de gasprijzen in Nederland. Maar wat kost een avond gezellig voor de gashaard doorbrengen tegenwoordig? In de meeste gevallen komen de kosten van een gashaard nog niet boven de €3,- per avond uit. Een avond gezelligheid kost je dus minder dan een goed glas wijn. 

Veranderd de hogere gasprijs mijn stookgedrag?

Het verbruik van een gashaard is uiteraard afhankelijk van het stookgedrag en het vermogen van een haard of kachel. Wanneer een haard altijd op de hoogste stand wordt gebruikt, verbruikt deze natuurlijk meer gas dan wanneer de haard op een lagere stand brandt. Bovendien spelen het vermogen van de haard en de gebruiksfunctie een rol; gebruikt u de haard voor sfeer of ook als (bij)verwarming. Daarnaast speelt de gasprijs hierbij mee. Het tarief van een m3 gas is afhankelijk van je contract en varieert op dit moment tussen de €0,80 en €2,79,- per m3.

 

Vermogen gashaard

Zoals hierboven leesbaar is het verbruik van een gashaard van diverse factoren afhankelijk. Om toch enige helderheid te verschaffen schetsen we een voorbeeld van een gashaard met een vermogen van +/- 7 kW. De meest verkochte gashaarden hebben een vermogen van ongeveer 7 a 8 kW op de hoogste stand. Een gashaard met een vermogen van +/- 7 kW verbruikt tijdens het branden op volstand ongeveer 1 kuub gas per uur. In verband met de warmte afgifte op hoog vermogen, wordt een gashaard vrijwel nooit op volstand gebruikt.

Uitgaande van een haard met een vermogen van 7 kW en 3 uur stoken op volstand, met een gasprijs van €1,74 (gemiddeld tarief februari 2022 volgens Nibud), zou het gebruik van de haard €5,25 kosten. Echter wordt de haard vrijwel nooit op volstand gebruikt, maar 50 a 60% daarvan. Rekenen we hiermee verder, komen de kosten nog niet boven de €3,25 per avond uit.

hogere gasprijs gashaard

Hogere gasprijs, ben je er afhankelijk van? 

Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de gasprijzen bij uw eigen gasleverancier. Overigens is hier nog niet in meegenomen dat de centrale verwarming op deze momenten minder gebruikt kan worden, zeker wanneer je normaliter de woonkamer verwarmt. Hier kun je de weer kosten besparen.

Overweegt u desondanks een gashaard op een andere brandstof dan aardgas, lees dan ons blog over een haard in een gasloze woning. Klik hier om het te lezen. 

DELEN