Wat kost het plaatsen van een haard?

Wat kost het plaatsen van een haard en waar moet u rekening mee houden?

De kosten voor het plaatsen van een haard, kan per situatie sterk verschillen. De kosten worden onder andere beïnvloed door het type haard, noodzakelijkheid en/of aanwezigheid van een rookkanaal, soort haardombouw en installatie. De kosten voor het plaatsen van een haard zijn dus sterk afhankelijk van een aantal factoren. Om u een beter beeld te geven over de kosten van het plaatsen van een haard, proberen we in dit artikel een beknopt overzicht van de kosten te geven.

 

Type haard

De zoektocht naar de geschikte haard of kachel begint met de keuze voor een toestel. Wat hierbij direct opvalt is dat de prijzen sterk verschillen, zowel per type kachel, brandstof als het merk. We zetten in dit artikel de meest voorkomende toestellen op een rij, namelijk een inbouwhaard, inzethaard en vrijstaande kachel. Daarnaast besteden we aandacht aan de diverse brandstoffen (hout, gas en elektrisch).

Vrijstaande haard

We beginnen met de, over het algemeen bekeken, goedkoopste variant; de vrijstaande kachel. De gemiddelde prijs van een vrijstaande kachel ligt bij de elektrische toestellen ongeveer tussen € 750 en € 2.850,-. Bij de gastoestellen loopt de prijs uiteen van ongeveer € 1.900,- tot € 4.500,- puur voor het toestel. De grootste verschillen zien we bij de houttoestellen, de prijzen liggen hier ongeveer tussen de € 1.250,- en € 4.500,-. Je ziet hierbij dat deze prijzen behoorlijk uiteen lopen, het ligt er maar net aan wat uw wensen zijn. De keuze voor het juiste toestel wordt grotendeels bepaald door de ruimte waarin deze komt te staan, positie, vermogen en het vuurzicht.

Inzethaard

Indien u een bestaande open haard heeft en u wilt hier een gesloten toestel in plaatsen, kunt u kiezen voor het gemak van een inzethaard. Deze haarden zijn speciaal ontwikkeld om in een bestaande situatie te plaatsen, zonder veel sloop- of breekwerk. Dankzij het eenvoudige design van deze toestellen, zijn er weinig aanpassingen nodig om het toestel te installeren. Hierdoor liggen de totale kosten voor een inzethaard over het algemeen ook lager dan bij een inbouwhaard. Natuurlijk is het een utopie dat de inzethaard exact dezelfde afmetingen heeft als de bestaande opening, er zijn dan diverse mogelijkheden om de overgebleven ruimte dicht te maken. De kosten voor een elektrische inzethaard liggen ongeveer tussen de € 350,- en € 1.500,-. Bij de gastoestellen loopt de prijs uiteen van ongeveer € 2.500,- tot € 4.000,- voor het toestel. De houthaarden hebben een prijsrange van ongeveer € 1.800,- tot € 3.250,-. De prijzen voor de verschillende toestellen lopen hier behoorlijk uiteen, waarbij moet worden aangetekend dat je bij een gas- of houthaard nog rekening dient te houden met een rookgasafvoerkanaal. Toch liggen de kosten van een inzethaard over het algemeen lager dan voor een inbouwhaard.

Inbouwhaard

De naam inbouwhaard geeft al direct het verschil met een inzethaard aan. Kun je een inzethaard, zonder veel sloop- of breekwerk in een bestaande situatie plaatsen, een inbouwhaard wordt voorzien van een ombouw. De haard heeft een grotere omvang en een andere constructie dan een inzethaard. Toch is de inbouwhaard nagenoeg de populairste uitvoering van de drie haardtypes, door de mogelijkheid om de haard strak in te bouwen in een ombouw die bij het interieur past. Wat de ombouw betreft zijn er diverse mogelijkheden, zowel wat afmetingen betreft als materialen en kleuren, waarover later meer. De kosten voor een elektrische inbouwhaard variëren sterk van ongeveer € 1.000,- tot € 6.500,-. Bij de gashaarden loopt de prijs zit het gros tussen de € 3.500,- en € 6.000,-. De houthaarden hebben een grote prijsrange, echter het gros zit tussen de € 4.000 en € 6.500,-. De prijzen voor de verschillende toestellen lopen hier behoorlijk uiteen, waarbij moet worden aangetekend dat je bij een gas- of houthaard nog rekening dient te houden met een rookgasafvoerkanaal.

Rookgasafvoerkanaal

Naast de haard zelf, heeft u bij een gas- of houthaard te maken met een rookgasafvoerkanaal. Deze kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het type haard en de mogelijkheden voor het kanaal in de woning. Wellicht beschikt de woonruimte al over een geschikt, veilig rookkanaal. Dan kunt u fors besparen op het rookkanaal. Indien er een volledig nieuw rookkanaal nodig is, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Hierbij dient bijvoorbeeld ook nog rekening gehouden te worden met het boren van sparing in vloeren, het aftimmeren van het rookgasafvoerkanaal en een uitmonding door dak of gevel. Daarnaast is het in sommige situaties zelfs noodzakelijk om een rookgasventilator te plaatsen om de rookgassen af te voeren.

Voor het rookgasafvoerkanaal zien we dat het kanaal voor een gashaard in nagenoeg iedere situatie goedkoper is dan voor een gashaard. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat de gashaard gemakkelijker in te bouwen is en de elementen goedkoper zijn. Het kanaal van een houthaard dient boven de nok (bovenste rand van het dak) van de woning uit te komen, een gashaard kan in bepaalde situaties ook door de gevel uitmonden. Hierdoor heeft u vaak minder materialen voor het rookkanaal nodig, wat scheelt in de kosten.

Het is dus per situatie verschillend wat de kosten voor een rookgasafvoerkanaal bedragen, wel wordt hierboven duidelijk dat er verschillende manieren zijn en dat een kanaal voor een houthaard over het algemeen duurder is dan voor een gashaard.

haard badkamer

Haardombouw

Zoals eerder al beschreven heeft de inbouwhaard een ombouw nodig, waarin de haard wordt verwerkt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om het toestel strak in te bouwen, eerst wordt de haard geplaatst en vervolgens wordt de ombouw om de haard heen gemaakt. Over het algemeen wordt deze ombouw gemaakt van brandwerend plaatmateriaal, welke nadien gestukadoord wordt. Maar er zijn meerdere mogelijkheden voor de ombouw, van bijvoorbeeld staal, bekleding met leer tot een natuurstenen schouw en zelfs gemaakt als complete kastenwand. In steeds meer interieurs zien we de haard geplaatst worden in een totaalopstelling, dus de haard inclusief een kastenwand en/of haardmeubel. Door deze grote diversiteit aan afwerkingen is het niet mogelijk om een richtprijs voor de haardombouw te geven, omdat deze sterk kan variëren. Kiest u voor een strakke ombouw welke nadien gestukadoord wordt, dan ben je over het algemeen het voordeligste uit. Wordt het een complete kastenwand dan kan de prijs behoorlijk oplopen.

Installatiekosten

Net zoals het rookgasafvoerkanaal en de haardombouw kan de prijs voor de installatie van de haard(opstelling) sterk uiteen lopen. Afhankelijk van het type toestel, de eventuele weg van het rookgasafvoerkanaal en de haardombouw kan de prijs sterk verschillen. Over het algemeen zien we dat de installatiekosten voor een elektrische haard het laagste zijn, daar deze haarden geen rookgasafvoerkanaal nodig hebben. Het installeren van een houthaard brengt vaak de hoogste kosten met zich mee, wat voor een groot gedeelte te maken heeft met het rookgasafvoerkanaal. Daarnaast zijn er nog verschillen in de installatiekosten tussen vrijstaande, inzet- en inbouwhaarden. De prijs voor het installeren van de haard kan dus sterk variëren, afhankelijk van type haard en de gewenste haardopstelling. Hoe groter en complexer de haardopstelling hoe hoger de installatiekosten worden.

Op basis van de beschrijving hierboven kunt u dus concluderen dat de prijs voor het plaatsen van een haard(opstelling) behoorlijk uiteen lopen. Zodoende is het dus ook niet realistisch om een passend antwoord te geven op de vraag wat het plaatsen van uw haard kost. Iedere situatie is weer anders, waardoor de prijs ook varieert. Wat we wel kunnen zeggen; we hebben voor ieder budget een passende haard!

Wilt u graag weten wat de mogelijkheden in uw situatie zijn en wat een haardopstelling in deze situatie kost, neem dan vrijblijvend contact met ons op! https://vantielhaarden.nl/contact/

DELEN