Ombouwen gashaard naar elektrische haard

Ik heb een gesloten gashaard maar wegens de hoge gasprijzen zou ik deze graag ombouwen naar een elektrische haard, is dit mogelijk? Aan de ombouw wil ik niets doen, deze wil ik behouden zoals die is.

Een vraag die we de laatste tijd veel krijgen is: “Maar wat zijn de mogelijkheden?”

Een gesloten gashaard is om te bouwen naar een elektrische haard, echter, dit is niet zo makkelijk.

Er gebeurt veel op het gebied van elektrische haarden, maar de meeste haarden zijn bedoeld om in te bouwen en niet om in een bestaande situatie te plaatsen. De mogelijkheden hiervoor zijn zeer beperkt. Helaas is er ook nog geen oplossing ontwikkeld waarmee je alleen de brander aan kunt passen.

Bij een fronthaard (alleen aan de voorzijde zicht op het vuur) zijn er twee opties.

Als de afmetingen van de bestaande haard overeenkomen met een inzetbare elektrische haard zouden we deze in de haard kunnen plaatsen. De ruit wordt als eerst verwijderd uit de haard, waarna ook de decoratie verwijderd wordt. Mocht de inzet haard de bestaande haard niet geheel afsluiten is het mogelijk om hier een maatwerk kader omheen te maken.

Als het vervangen door middel van een inzet haard niet mogelijk is, wordt het een ingewikkelder verhaal. De enige mogelijkheid die er dan nog is, is om een waterdamp cassette te plaatsen in de haard. Naast dat we de ruit en de decoratie verwijderen uit de haard moet ook de gasbrander uit het toestel verwijderd worden en een deel van de bodemplaat eruit geslepen worden. In deze opening is een cassette op basis van waterdamp te plaatsen. Omdat je de haard geregeld bij moet vullen met water, is het niet mogelijk om de ruit terug te plaatsen. Daarnaast moet er een vaste wateraansluiting en een stroompunt zitten bij de haard.

Een cassette op basis van waterleiding heeft geen verwarmingselement. De haard kan geen warmte geven en is een echte sfeerhaard. Er zijn wel elektrische waterdamphaarden met een verwarmingselement, maar dit zijn inbouw haarden en hierbij zit de techniek van het verwarmingselement boven in de haard verwerkt. Deze haarden kunnen niet in een bestaande situatie geplaatst worden of de bestaande ombouw zou gesloopt moeten worden.

Heb je geen fronthaard maar een tweezijdige, driezijdige, roomdivider of doorkijk haard, dan is alleen de tweede optie mogelijk om van je gashaard een elektrische haard te maken.

 

De kosten van het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard variëren tussen de

€ 4000,- en € 6000,-. Dit is afhankelijk van de afmeting van de brander die geplaatst gaat worden. Je kunt je afvragen of deze investering opweegt tegen de hoge gasprijzen van dit moment. Voor het bedrag van deze investering kun je veel kuub gas verstoken waar je je huis mee verwarmt.

DELEN