Planika Van Tiel Haarden

Haard in nieuwbouw woning

Sommige mensen hebben altijd al hun eigen woning willen bouwen. Een mooi stuk grond uitzoeken, nadenken over de stijl van de woning, met een architect om tafel om tekeningen van de woning te laten maken en deze vervolgens (zien) op te bouwen.

Voordelen

Het voordeel van een eigen huis bouwen is dat je er je eigen droomhuis van kunt maken door je eigen wensen hierin mee te nemen, zoals een grote leefkeuken, werkplek, chillruimte voor de kineren, ruimte voor eventueel je eigen bedrijf enz.

Wil je graag een haard in de woning plaatsen, neem de voorzieningen hiervoor dan al mee tijdens de bouw van de woning.

Houthaard

Voor een houthaard heb je een kanaal nodig dat zo recht mogelijk omhooggaat en in een drukvrij gebied uitkomt, zodat de rook nooit terug het kanaal in kan slaan. Wanneer zit je in een drukvrij gebeid? Als de uitmonding boven de nok van het huis uitkomt of minder dan 15 graden vanaf de nok.

 

In de verdiepingsvloer zou je al een sparing mee kunnen nemen voor het rookkanaal, zodat deze later niet meer geboord hoeft te worden. Hoe groot de diameter moet zijn, hangt af van de diameter van het rookkanaal van het toestel. Met een sparingsmaat van 35 cm doorsnee kun je iedere inbouwhouthaard plaatsen.

 

Veel houthaarden hebben ook een luchttoevoer nodig van buitenaf. Een luchttoevoer wordt bij een nieuwbouwwoning vaak mee in de vloer verwerkt. Als de haard tegen een buitengevel aan staat, kan de luchttoevoer rechtstreeks naar buiten gemaakt worden. De diameter van een luchttoevoer is 12,5 cm.

 
 
Faber e-Matrix Van Tiel Haarden

Gashaard

Ondanks dat je gasloos moet bouwen, kun je ook in een nieuwbouwwoning kiezen voor een gashaard. Iedere gashaard kan namelijk branden op propaan.

Voor gashaarden heb je een gasleiding nodig, die loopt vanaf de haard tot aan het propaanflessen. De propaanflessen staan over het algemeen buiten. Het advies is om ze niet pal in de zon te zetten. Waarom staan de flessen vaak buiten? Omdat ze binnen aan een veel veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. De ruimte moet bijvoorbeeld brandwerend zijn. Er mag verder niets in staan en de ruimte mag alleen van buiten af toegankelijk zijn.

Naast gas heeft de haard ook stroom nodig. Leg daarom in de buurt van de gasleiding ook een stroompunt aan.

Een gashaard heeft ook een rookkanaal nodig. Voor een open gasvuur gelden dezelfde regels als voor een houthaard. Bij een gesloten gasvuur (met glas) zijn de regels anders. Daar mag de uitmonding bijvoorbeeld door de gevel, het plat dak of pannendak worden aangelegd. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met eventuele ramen in de buurt die open kunnen. Daarnaast moeten de uitlaatgassen vrij weg kunnen. Zo mag je niet direct onder een overstek of overkapping uitkomen.

Ook mag er met horizontale verslepingen en bochten gewerkt worden. Als het kanaal uit vele horizontale meters en/of bochten bestaat, moeten we wel berekenen of de haard nog functioneert. Niet alles is mogelijk dus.

E Matrix Faber Haard Van Tiel Haarden

Elektrische haard

Voor een elektrische haard is een stoompunt nodig en voor een enkele elektrische haard is een waterleiding nodig. Waarom een waterleiding voor een haard? Er is een serie haarden waarvan het vuurbeeld gemaakt wordt op basis van koude waterdamp in combinatie met led of halogeenverlichting. Dit geeft een speels vuureffect en maakt het mogelijk om een doorkijkvariant haard te maken.

Dimplex Van Tiel Haarden

Bio-ethanol haard

Voor een bio-ethanol haard heb je alleen een stroompunt nodig. Een bio-ethanol haard brand natuurlijk wel op bio-ethanol, die je bij moet vullen in de haard. De bio-ethanol zit echter in losse kannen en je vult de haard bij door middel van een pomp. Deze pomp werkt geheel veilig en knoeit niet.

Ondanks dat je met echt vuur werkt heeft de bio-ethanol haard geen afvoer nodig.

DELEN