In de media is het een veelvoorkomend onderwerp: Nederland wil de klimaatdoelen halen en om daaraan bij te dragen, zou iedereen van het (aard)gas af moeten. Door het gebruik van gas komt CO2 vrij, wat valt onder broeikasgassen.
Broeikasgassen zorgen ervoor dat de warmte van de zon in de dampkring blijft hangen, waardoor de aarde opwarmt. Volledig van het gas af gaan heeft grote gevolgen voor Nederlandse huishoudens, maar ook de haardenbranche merkt een verschil. Waar er een aantal jaren voornamelijk hout- en gashaarden werden verkocht, zien we nu een verschuiving naar alternatieve brandstoffen.
Door de gasdiscussie en discussies over de uitstoot van houthaarden, zijn deze brandstoffen onder een vergrootglas komen te liggen. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van alternatieven voor een hout- of gashaard. De alternatieven worden gezien als een groene manier van stoken. Je stookt klimaatbewust, maar hebt wel de sfeer van een haard in huis!
Propaangas
Propaangas is de groene brandstof waarbij het vuurbeeld het meest lijkt op dat van aardgas.
Je werkt met gasflessen of een gastank in je tuin waaruit de gasleiding naar de haard loopt.
Bij propaangas komt minder CO2 vrij, waardoor dit een veel duurzamere gassoort is dan aardgas.
Nagenoeg elke gashaard kan branden op propaangas.
Door enkele kleine aanpassingen in het toestel zijn veel bestaande aardgashaarden ook om te bouwen naar propaangashaarden. Zo kun je, zelfs als je gasloos gaat, nog steeds genieten van een gashaard.
Voordelen van Propaangas:
• Een van de schoonste brandstoffen op de markt. Propaan is beduidend schoner dan elektriciteit, produceert 15% minder CO2 per kilowattuur dan aardolie en 50% minder dan steenkool.
• Propaangas kan op meerdere manieren worden opgeslagen, zoals in tanks of gasflessen.
• 1 kW propaangas geeft meer warmte af dan 1 kW aardgas.
Bio-ethanol
Bio-ethanol is het geschikte alternatief als je een haard wilt, maar het niet mogelijk of gewenst is om een rookgasafvoer aan te leggen. Een rookkanaal is bij een bio-ethanolhaard namelijk niet nodig!
Een bio-ethanolhaard kan in elke ruimte geplaatst worden: woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamer, aanbouw of op kantoor. Ook voor appartementen is een bio-ethanolhaard zeer geschikt.
Doordat er alleen een stopcontact noodzakelijk is, zijn de bio-ethanolhaarden bijna overal te plaatsen. De warmteafgifte is minder dan bij een gashaard, maar met 3 tot 5 kW heb je meer dan voldoende warmte om een niet al te grote ruimte bij te verwarmen.
De bio-ethanolhaarden zijn er zowel in open als gesloten verbrandingssystemen.
Voordelen van Bio-ethanol:
• Je hebt een echte vlam, waardoor je stralingswarmte hebt.
• Het kilowattage is niet te hoog, waardoor je de haard in veel ruimtes kunt gebruiken en het niet snel te heet wordt.
• Er is geen rookgasafvoerkanaal nodig, alleen stroom. Hierdoor is de haard op veel plekken te monteren, ook in appartementen waar geen rookgasafvoer aangelegd mag worden.
• Bij gebruik van de juiste bio-ethanol heb je geen of minimale geur.
Waterdamp
De waterdamphaard valt eigenlijk onder de elektrische haarden, maar heeft een uniek eigen vuurbeeld. Het vuur ontstaat door verlichting van waternevel. Dit zorgt voor een speels vuureffect, waarbij je niet continu dezelfde vlam ervaart. Het vuur komt tussen de houtblokken omhoog, waardoor je een driedimensionaal vuurbeeld krijgt. In tegenstelling tot andere elektrische haarden is het met de waterdamphaard mogelijk om een doorkijkvariant te maken. Dit komt doordat er geen wand nodig is waar het vuur op geprojecteerd wordt.
Met de waterdamphaard ben je daardoor veel vrijer in de vormgeving van de haard (opstelling). Bij de meeste waterdamphaarden is er ook een functie om te verwarmen door middel van een verwarmingselement. Hierdoor kun je naast genieten van de sfeer van de haard ook nog warmte ervaren. De warmteafgifte is maximaal 2 kW, waarmee je een ruimte van ongeveer 12 m2 kunt (bij)verwarmen.
Voordelen van een waterdamphaard:
• Toepasbaar in elke ruimte met stroom (zonder waterleiding met behulp van een pompsysteem functioneel).
• Aansluiten op de waterleiding is mogelijk voor continue wateraansluiting.
• Geen rookgasafvoerkanaal nodig; flexibiliteit in de plaatsing van de haard.
• Geen standaard warmteafgifte. Verwarmingselement kan aan/uitgezet worden, waardoor de haard het hele jaar door een sfeervol object in het interieur is.
Elektrische haard
Naast de waterdamphaarden zijn er ook projectie- en hologramhaarden. Deze haarden staan over het algemeen bekend als elektrische haarden. Op basis van elektriciteit ontstaat er door lichtprojectie een vuurbeeld. Een elektrische haard kan overal geplaatst worden, je hebt alleen een stroompunt nodig. In de meeste haarden zit een functie om te verwarmen door middel van een verwarmingselement. Daardoor heb je naast sfeer ook een gevoel van warmte. De warmteafgifte is maximaal 2 kW, waarmee je een ruimte van ongeveer 12 m2 kunt (bij)verwarmen. Wanneer het verwarmingselement niet aan staat, verbruikt de haard nauwelijks stroom. Je kunt altijd genieten van de haard.
Voordelen van een elektrische haard:
• Toepasbaar in elke ruimte, omdat er alleen een stroompunt nodig is (geen krachtstroom vereist).
• Geen rookgasafvoerkanaal nodig; flexibiliteit in de plaatsing van de haard.
• Bruikbaar in zowel de zomer als de winter.
• Weinig onderhoud aan de haard.
• Zeer geringe inbouwdiepte.