Gesloten houthaarden

Modellen

Houthaarden zijn in veel verschillende modellen en afmetingen te koop.
Zo heb je vrijstaande – en inbouw houthaarden. Vrijstaande modellen heb je in front, tweezijdige en driezijdige haarden en een enkele in een doorkijkvariant. Bij een vrijstaande haard heb je altijd het kanaal in het zicht, bij een inbouwhaard zit het kanaal in de mantel verwerkt.
Beschikbare inbouw houthaarden: fronthaard, tweezijdige haard, driezijdige haard, room divider en een tunnelhaard.

 

Fronthaard

Een fronthaard heeft alleen aan de voorzijde glas. Je kunt dus ook maar van één kant in de haard en op het vuur kijken. Een fronthaard kan bijvoorbeeld strak in de mantel ingebouwd worden. Daaronder kunnen we dan een nis maken voor de houtblokken.
Bij een fronthaard heb je de keuze uit een liftdeur die naar boven opengaat of een draaideur.

 

Tweezijdige haard

Een tweezijdige haard, ofwel hoekhaard, heeft aan de voorzijde en aan de linker- of rechterzijde glas. Zo kun je van twee kanten het vuur zien. Een tweezijdige haard wordt vaak in een hoek geplaatst en eventueel gecombineerd met een televisiemeubel.
Bij een tweezijdige haard heb je de keuze uit een liftdeur die naar boven opengaat of een draaideur.

 

Driezijdige haard

Een driezijdige haard heeft aan de voor-, linker- en rechterzijde glas. Je kunt zo dus optimaal van alle kanten genieten van het vuur. Een driezijdige haard kan vrijstaand ingebouwd worden, zodat je vanuit meerder plekken van het vuur kunt genieten. Of de haard wordt geplaatst in combinatie met een meubel waar de televisie op geplaatst kan worden, zodat je gezellig om de haard televisie kunt kijken.
Een driezijdige haard heeft bijna altijd een liftdeursysteem, op enkele toestellen na die wel een draaideur hebben.

 

Room divider

Een room divider heeft twee lange ruiten en kops in het zicht een smallere ruit. Hierdoor kun je genieten van breed vuur. Een room divider wordt vaak gebruikt om een lange wand te breken en een afscheiding te creëren tussen eet- en zitgedeelte. Je kunt er ook een muur mee verlengen.
Een room divider heeft altijd een liftdeur en is niet verkrijgbaar als vrijstaand model.

 

Tunnelhaard

Een tunnelhaard ofwel doorkijkhaard is een haard waar je doorheen kunt kijken. Je hebt van twee kanten zicht op het vuur. Een tunnelhaard staat meestal vrij in de ruimte. Zo worden de ruimtes gescheiden, maar zijn ze door de tunnelhaard toch ook verbonden met elkaar.
Een tunnelhaard is zowel met een draaideur als met een liftdeur beschikbaar.

Als je de keuze hebt gemaakt voor een bepaald model houthaard, zijn er nog vele mogelijkheden qua lengte- en breedtematen. Zo heb je horizontale haarden, verticale haarden en vierkante haarden. Het is afhankelijk van de situatie welk model haard het beste tot zijn recht komt in de ruimte en het interieur. Daarnaast is het ook belangrijk dat de haard niet te hoog in zijn KW is anders is het al snel te warm, wat natuurlijk jammer is. Met 1 KW verwarm je ongeveer 7 m2 meter ruimte van 2,6 meter hoog. Een gemiddelde houthaard zit tussen de 6 en 12 KW. Het aantal KW’s is afhankelijk van de grootte van het toestel.

 

Deuren

Houthaarden zijn beschikbaar met twee verschillende soorten deuren. Je kunt kiezen uit een draaideur of een liftdeur. De namen geven eigenlijk al aan wat de deur doet.
Bij een draaideur heb je een deur die je naar voren toe open trekt. Hierdoor zie je bij een haard met een draaideur meer staal. Dit komt omdat het draaisysteem weggewerkt moet worden in de haard.
Bij een haard met liftdeur gaat de deur naar boven toe open. Je schuift de ruiten naar boven in de haard. Hierdoor is er minder staal nodig en zie je meer glas.
Wel is het zo dat zowel het handvat van een draaideur als van een liftdeur warm wordt. Open daarom de haard altijd met handschoenen aan.

DELEN