Gashaard op propaan

Sinds 2020 hebben nieuwbouwwoningen geen aardgasaansluiting meer. Vanwege de duurzaamheid, het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen en om niet afhankelijk te zijn van ‘instabiele bronnen’. Kortom, verschillende factoren die de overheid versneld aanzet tot het verminderen van het gebruik van aardgas, met als doel uiteindelijk alle woningen aardgasloos te maken.

De oplossing voor een gashaard

Gelukkig zijn er alternatieven voor de gashaard, deze kan namelijk, naast op aardgas, ook op propaangas branden. In de fabriek wordt de haard anders afgesteld, zodat deze op propaangas kan branden. Propaangas is een schone, verantwoorde energiebron die steeds vaker wordt gekozen als alternatief voor aardgas. Aardgas is immers een fossiele brandstof, propaan is slechts een bijproduct van het raffinageproces van aardolie.
Een gashaard op propaan kan dus op duurzame wijze helpen te voorzien in de warmtevraag van een aardgasloze woning. Veel van deze woningen zijn uitgerust met een warmtepomp. In een woning is er vaak een constante temperatuur en wanneer deze temperatuur omhoog moet, duurt dit vaak behoorlijk lang. Met een gashaard op propaangas kun je eenvoudig ruimtes verwarmen. Naast comfort en stralingswarmte, zorgt een haard ook voor extra sfeer in de woning!

Verbruik van propaangas

Er zijn verschillende afmetingen propaanflessen, je hebt bijvoorbeeld propaanflessen van 10,5 kg en 33 kg. Met een koppelsysteem is het erg makkelijk om twee propaanflessen aan elkaar te koppelen, zo hoef je minder snel je gasflessen te verwisselen.

Een gemiddelde gashaard van 6 KW verbruikt +/- 0,5 kg propaan per uur op vol vermogen. Omdat de haard na het opstarten vaak lager, of op een eco-stand wordt gezet, is het verbruik in de praktijk eerder 0,4 kg per uur.

Een haard voor stralingswarmte, sfeer en gezelligheid stookt men gemiddeld genomen zo’n 10 uur per week. 10 uur per week is zo’n 42 uur per maand.

 

Uitgaande van deze stookuren:
Op 2 flessen van 10,5 kg stook je ongeveer 50 branduren, na 1 1/4 maand moet je de propaanflessen omwisselen.
Op 2 flessen van 33 kg stook je ongeveer 165 branduren, na ongeveer 4 maanden moet je de propaanflessen omwisselen.

Net als de prijzen van aardgas variëren de prijzen voor propaangas ook.

De prijzen uit dit voorbeeld zijn gebaseerd op de prijzen van 1 december 2022, prijzen zijn incl. btw.

 

– 2 flessen van 10,5 kg geven 52 uur plezier: Kosten +/- € 72,- (72/52= €1,38 per uur)

– 2 flessen van 33 kg geven 165 uur plezier: Kosten +/- € 200,- (200/165= €1,21 per uur)

Hoe werkt het omschakel systeem?

Het omschakel systeem meet de gasdruk in de linker gasfles (zie pijl). Dit is de startsituatie van het omschakel systeem. Wanneer de linker gasfles leeg is, wordt er direct gestart met het verbruik van de rechter fles. In dit geval zal er echter een rood licht branden, omdat de pijl nog op de linker fles gericht staat en deze geen druk meer heeft. Draai de knop onderhands 180 graden naar rechts, het kijkglas kleurt weer rood. De linker gasfles kan vervangen worden. Kleurt het kijkglas wederom rood, herhaal je het proces.

Voordelen van propaangas

– Mogelijkheid tot snel verwarmen van een specifieke ruimte
– Sfeer en beleving van een haard met echt vlammenbeeld
– Propaan als een duurzaam alternatief voor aardgas
– Voor iedere situatie een gepaste oplossing

Via de link vind je inlever- of bijvulpunten voor propaanflessen bij jou in de buurt!

https://www.antargaz.nl/nl/particulieren/vind-een-dealer

DELEN