‘Eindelijk ben ik op mijn plek’ Het verhaal van Wout van der Heijden

Wout van der Heijden zocht al een tijdje naar werk wat bij hem paste. Totdat hij via een Jobstart-traject aan de slag kon bij Van Tiel Haarden in Veghel. Nu weet hij dat hij verder wil in de haardenbranche, net als zijn vader.

Hoe verliep jouw zoektocht?

‘Ik wist niet zo goed wat ik wilde, maar wel dat ik graag buiten was. Dus begon ik aan de studie toegepaste biologie. Een knap lastige studie die ik niet heb afgemaakt. Ik ging het leger in. Dan ben je ook veel buiten, maar het was het toch niet helemaal. Ik heb toen een paar dagen meegelopen met mijn vader; hij installeert en onderhoudt haarden. Ik werd enthousiast en stuurde open sollicitaties naar verschillende bedrijven. In januari ben ik begonnen bij Van Tiel Haarden – toen nog helemaal blanco.’

Hoe gaat het nu?

‘Bij dit bedrijf heb ik mijn uitdaging gevonden. Ik installeer en onderhoud haarden bij mensen thuis. Elk adres is anders, er zijn allerlei storingen waar je tegenaan kunt lopen. Het geeft een goed gevoel als alles weer werkt. Omdat ik dan denk: ‘Yes, het is gelukt’, maar vooral ook omdat ik de klant blij maak. Ik ben veel onderweg, heerlijk. Je moet mij niet de hele dag in een werkplaats zetten. Stuur mij maar lekker op pad. Radio aan, keihard meezingen en op naar de volgende klus.’

Wat wil je nog leren?

‘De eerste periode heb ik veel geleerd van mijn collega’s. We zijn nu een paar maanden verder en mijn werkgever en ik hebben de conclusie getrokken dat ik hier op mijn plek ben. Daarom start ik binnenkort met de Vakopleiding Haarden, kachels en rookkanalen. Dan ben ik erkend installateur. Ook krijg ik een cursus klantcommunicatie, zodat ik ook kan omgaan met klanten die minder blij zijn.’

Heb je veel aan OOM?

‘Het contact met OOM loopt via mijn chef, Rob de Groot. Samen met hem doorloop ik het traject en kijk ik waar ik het best tot mijn recht kom. Dankzij OOM is er budget voor de trainingen extern, en tijd intern. Hierdoor kan ik met de andere servicemonteurs mee; zij leren mij de fijne kneepjes van het vak.’

DELEN