Een gashaard nog een verstandige keuze?

Gas is momenteel één van de meest besproken brandstoffen. De gasprijzen zijn enorm gestegen en steeds meer (nieuwbouw)woningen hebben helemaal geen gasaansluiting meer. Waarom zou je nog kiezen voor de aanschaf van een gashaard? Een gashaard is nog steeds een duurzame en toekomstbestendige keuze. Zelfs zonder gasaansluiting biedt een gashaard je het hele jaar door mogelijkheden.

Verwarmen waar nodig

Lokale verwarming, zoals met een haard, is de meeste efficiënte vorm van verwarmen. Je verwarmt namelijk alleen de ruimte waarin je op dat moment bent én je kunt lekker genieten van de haard!

Efficiënte verbranding
Een gashaard heeft bovendien een hele efficiënte verbranding. Gemiddeld genomen behoud je 80 tot 90% van de warmte direct in de ruimte waar de haard staat. Er gaat dus erg weinig warmte verloren.

 

Biogas

De meeste gashaarden zijn naast aardgas ook geschikt voor duurzame soorten flessengas, zoals biogas (methaan en propaan). Biogas is een hernieuwbare energie, dus je gebruikt geen fossiele brandstoffen. Naast dat het groener is, ben je met flessengas ook niet afhankelijk van het gasnetwerk. Je beheert zelf je eigen voorraad en blijft daardoor de baas over je verbruik en de kosten.

Kosten van gas

Is het stoken van een gashaard duur? Het valt reuze mee!

 

Een gashaard verbruikt gemiddeld genomen 7 kW per uur, afhankelijk van de capaciteit van de haard en de stand waarop je stookt natuurlijk. Door de haard harder of zachter te laten branden, kun je de kosten zelf beïnvloeden. Voor € 2,- per avond kun je al genieten van je gashaard. Dit is voordeliger dan een goede fles wijn of een drankje buiten de deur. Wil je extra sfeer of meer warmte ervaren, worden het verbruik en de kosten uiteraard wat hoger.

 

Ter vergelijking; gas (€ 0,20 per kwh) is momenteel goedkoper dan elektriciteit (€ 0,40 per kwh)

Bespaar tips

Wil je wel genieten van de gashaard maar besparen op je gasverbruik? Wellicht helpen deze bespaartips je:

● Veel toestellen beschikken over een eco stand, je verbruikt dan gemiddeld genomen ongeveer 50% van de capaciteit. De vlammen variëren tussen de laagste en hoogste stand, waardoor je gemiddeld genomen 50% minder gas verbruikt.

● Heb je vloerverwarming? Zet deze een graadje lager en verwarm met je gashaard bij wanneer nodig. Dit scheelt aanzienlijk in je gasverbruik. Een gashaard is een ideale bijverwarming!

● Gashaarden hebben een thermostaat. Dus je verwarmt tot aan de ingestelde temperatuur. Hierdoor wordt het niet onnodig warm of koud, efficiënt verwarmen dus.

Stoken voor slechts € 2,00 per avond!

Wil je het verbruik van je haard berekenen? Hieronder vind je een voorbeeld hoe je dit kunt doen.

We bereken de kosten per uur en per avond, uitgaande van 4 uur stoken bij verschillende standen. Onderstaand een voorbeeld van een vrijstaande en inbouw gashaard. Let op! kW’s kunnen per toestel verschillen. Deze berekening is toepasbaar op elke gashaard;

 

Vrijstaande gashaard:

Laagstand: Verbruik (2.1 kW per uur x 110%) x (0,15m3 x 1,45) = € 0,50 per uur. Per avond € 2,00

Eco stand (aanbevolen):
Verbruik (3.4 kW per uur x 110%) x (0,15m3 x 1,45) = € 0,81 per uur. Per avond € 3,25

Volstand:

Verbruik (4.7 kW per uur x 110%) x (0,15m3 x 1,45) = € 1,12 per uur. Per avond € 4,50

 

Inbouw gashaard:

Laagstand: Verbruik (2 kW per uur x 110%) x (0,15m3 x 1,45) = € 0,48 per uur. Per avond € 1,95

Eco stand (aanbevolen):

Verbruik (5 kW per uur x 110%) x (0,15m3 x 1,45) = € 1,20 per uur. Per avond € 4,80

Volstand:
Verbruik (8 kW per uur x 110%) x (0,15m3 x 1,45) = € 1,91 per uur. Per avond € 7,70

*Gebaseerd op een gasprijs van € 1,45 per m³ binnen het energie plafond (oktober 2022). Voor 1 kWh warmte is 0,15 m³ gas nodig. We houden tevens rekening met een extra verbruik van 10%, gezien gemiddeld genomen 90% van de warmte direct je ruimte in komt en 10% vervliegt.

DELEN