Haard in gasloze woning

Een gashaard in je gasloze woning? Dat kan met propaangas!

De gasloze woningen zijn in opkomst, steeds vaker wordt een woning niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Ondanks dat er geen aardgas in de woning aanwezig is, kunt u toch genieten van de sfeer en het gemak van een gashaard. De oplossing? (bio)propaan. Vrijwel alle gashaarden branden op (bio)propaan en zijn dus in vele situaties te installeren. Maar wat is propaangas eigenlijk?

 

Bellfires Vertical Bell Small - Gashaard -Schijndel

Propaan is een relatief schone en voordelige energiebron. Het wordt gewonnen in gasvelden of als bijproduct van de raffinage van olie en is dus een fossiele brandstof, net als aardgas. Op het vlak van CO2-uitstoot is propaan een van de schoonste brandstoffen op de markt. Propaangas wordt vrijwel volledig verbrand en veroorzaakt daardoor minder broeikasgas. Het is niet giftig, biologisch afbreekbaar en levert geen bodem- of waterverontreiniging op.

Verschil tussen aardgas en propaan

Aardgas wordt alleen via de gasleiding geleverd. Dat komt omdat aardgas bijna niet vloeibaar te maken is, in tegenstelling tot propaan. Daarnaast is de calorische waarde van propaan bijna drie keer hoger dan die van aardgas. Dat betekent dat propaan meer warmte en energie levert dan dezelfde hoeveelheid aardgas. Een ander verschil is de relatieve dampdichtheid van het gas. Propaan is zwaarder dan lucht en hoopt zich op het laagste punt op bij een lekkage. Aardgas daarentegen zal opstijgen.

Propaanhaard

Een propaanhaard is aangesloten op een gasfles of in sommige gevallen op een propaangastank (eventueel ondergronds te plaatsen). De gasfles plaatst u altijd op een goed geventileerde plaats (voornamelijk buiten). In de meeste gevallen worden een of meerdere gasflessen gebruikt. Om zo lang mogelijk te kunnen stoken, zonder flessen bij te hoeven vullen, kun je met een omschakelsysteem werken. Hiermee kunnen 2 of 4 gasflessen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor u langer van de haard kunt genieten, zonder de flessen om te hoeven wisselen.

De haardopstelling

Aan de buitenkant van de haardopstelling zult u niet zien of het een propaangashaard betreft. Bij de haardopstelling dient u met dezelfde factoren rekening te houden als bij de haard op aardgas; gasleiding (in deze vanaf gasflessen tot aan haard), rookgasafvoerkanaal en een brandwerende ombouw. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, kunt u ook in uw gasloze woning genieten van een sfeervolle gashaard!

Loop gerust eens bij ons binnen om de mogelijkheden voor een propaan gashaard in uw woning te bespreken!

Faber MatriX 1050 500 III - Gashaard -Sint Oedenrode

DELEN