Geen aardgas en tóch genieten van de sfeer en vele gemakken van een gashaard?

Geen aardgas en tóch genieten van de sfeer en vele gemakken van een gashaard? De (bio)propaanhaarden van Barbas Bellfires bieden uitkomst.

De gasloze woning is in opkomst in ons land. Zo hebben een aantal (nieuwbouw)woningen geen aansluiting meer op het gasnetwerk. Bij Barbas Bellfires zijn we klaar voor deze transitie. Onze gashaarden branden namelijk ook op (bio) propaan en zijn dus in elke woning te installeren.

 

Propaan is geschikt om te verwarmen. Propaan kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen, van navulbare gasflessen tot gastanks. Het is een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstof en wordt gebruikt.

Vrijwel al onze gashaarden zijn verkrijgbaar met een propaanbrander. Heb je nog een ‘gewone’ gashaard? De erkende installateur bouwt deze in no time om tot een propaanhaard.

Wat kost (bio)propaan?

De prijs van (bio)propaan is net als andere brandstofprijzen variabel. In december 2018 kostte één es (bio)propaan van 10,5 kilo bij een lokaal vulstation €17.95. Zo zijn er ook landelijke spelers welke ongeveer €29.95 vragen voor een vulling. Er zijn ook gasleveranciers die propaanflessen leveren en op locatie/thuis omgewisseld kunnen worden.

Propaan, het perfecte alternatief voor aardgas

Wat is (bio)propaan?

Propaan is een relatief schone en voordelige energiebron. Het wordt gewonnen in gasvelden of als bijproduct van olie en is dus een fossiele brandstof, net als aardgas. Biopropaan is juist 100% duurzaam, want deze gasvariant wordt als bijproduct van biodiesel volledig geproduceerd uit een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Op het vlak van CO2-uitstoot is propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. Bij huishoudelijk gebruik produceert propaan gemiddeld 15% minder CO2 per kWh dan aardolie, en 50% minder dan steenkool.

 

FEITJES

  • Propaan is een vloeibaar gemaakt petroleumgas, ook wel bekend als koolwaterstofgas.
  • De chemische samenstelling van propaangas is C3H8.
  • Chemisch gezien zijn propaan en biopropaan identiek.
  • Propaan wordt gewonnen in gasvorm, en daarna onder druk omgezet tot een vloeistof. Op die manier is het makkelijk te vervoeren.
 

Wat is het verschil tussen aardgas en (bio)propaan?

Aardgas wordt vrijwel alleen via de gasleiding geleverd. Dat komt omdat vloeibaar maken zeer kostbaar is, in tegenstelling tot propaan. Daarnaast is de calorische waarde van propaan bijna drie keer hoger dan die van aardgas. Dat betekent dat propaan meer warmte en energie levert dan dezelfde hoeveelheid aardgas.

 

HOE WERKT EEN PROPAANHAARD?

Een propaanhaard is aangesloten op een gasfles, die je bijvoorbeeld kunt kopen of laten vullen bij tankstations, bouwmarkten en Primagaz. Er zijn ook grotere propaangastanks die je eventueel ondergronds kunt plaatsen. De gasfles plaats je altijd op een goed geventileerde, open plaats in de buitenlucht. Bedek de fles niet, ook niet met een camouflagenet, en zorg dat eventuele begroeiing rondom de fles de ventilatie niet hindert.

De meeste gasloze woningen zijn zeer goed geïsoleerde woningen. Hier is 3.5 KW voldoende om de ruimte behaaglijk te verwarmen. Dat wil zeggen dat de gemiddelde gashaarden op half last gestookt worden. Op deze manier kan men met 4 flessen propaan van 10.5kg, 50 avonden, 3 uur lang stoken.

Om zo lang mogelijk te kunnen stoken zonder de flessen bij te hoeven vullen, kun je flessen aan elkaar schakelen.

DELEN