De weg naar jouw droomhaard

In 5 fases naar de perfecte haard!

Je hebt besloten een haard te (laten) plaatsen. Maar voordat er genoten kan worden van een warm vlammenspel zijn er nog wel enkele keuzes die gemaakt moeten worden. Van Tiel Haarden helpt je graag en zet de belangrijkste punten op een rij om alvast een eerste stap te zetten.

Fase 1: Brandstof

Het kiezen van je haard begint bij de keuze voor de brandstof: hout, gas (aardgas of propaan), elektriciteit of pellets. Iedere brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een houtgestookte haard zorgt voor een authentieke sfeer, maar je moet er de tijd voor nemen om deze te ontsteken. Een gashaard staat meer voor gemak; met één druk op de knop zet u de haard aan of uit. Daarnaast is de haard ook zeer gemakkelijk regelbaar en zorgt de haard ook op laagstand voor een aangename warmte en sfeer. Een elektrische haard kan zeer gemakkelijk geïnstalleerd worden en is ideaal voor situaties waarin geen mogelijkheid voor gas en/of een rookkanaal aanwezig is. Er zijn zelfs elektrische toestellen die naast sfeer ook voor verwarming kunnen zorgen. Het assortiment pelletkachels wordt steeds groter, dit heeft natuurlijk zijn redenen. Een pelletkachel heeft een hoog rendement, controleerbare warmte en is milieuvriendelijk. Waar bij een elektrisch toestel geen rookgasafvoerkanaal noodzakelijk is, is dit bij een hout-, gas- of pelletkachel wel het geval.

Fase 2: Plaatsbepaling

Brandstof is een belangrijke afweging en keuze, echter de plaats van de haard of kachel is net zo belangrijk. Allereerst is het belangrijk dat de haard of kachel dusdanig wordt gepositioneerd dat het een geheel vormt met de overige aanwezigheden en onderdeel is van de ruimte. Omdat de meeste haarden en kachels worden gebruikt als sfeerverwarmer, en in het voor- en najaar om bij te verwarmen, is het belangrijk dat de capaciteit van het toestel past binnen de ruimte en de beoogde functie. Het is belangrijk een toestel te kiezen wat qua kilowatts past in de ruimte waarin deze komt te staan. Een té grote capaciteit betekent dat je het haardvuur zult gaan temperen en dat er van de mooie vlammen niet veel meer overblijft of er door onvolledige verbranding zelfs te veel schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is funest voor de haard als sfeerverwarmer.

Fase 3: Type haard of kachel

Heb je de keuze voor de brandstof en de plaats bepaalt dan is de volgende stap het kiezen van een toestel. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden; een open stookplaats, vrijstaande kachel of een inbouw-/inzethaard. Al deze mogelijkheden zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maten en stijlen. Het is belangrijk een toestel te kiezen wat in en bij jouw ruimte past.

Vrijstaande kachel: Een vrijstaande kachel is verkrijgbaar op verschillende brandstoffen en in een groot aantal verschillende vormen, afmetingen en kleuren. Een vrijstaande of vrijhangende haard is niet alleen mooi, maar heeft ook een beduidend hoger rendement dan een open stookplaats. Het rendement kan oplopen tot ruim 85%. Een ander voordeel van een vrijstaand of hangend toestel is dat ze relatief eenvoudig te plaatsen zijn. Een vrijstaande of hangende hout-, gas-, of pelletkachel dient voorzien te worden van een rookgasafvoerkanaal. Bij een elektrisch toestel is dit vanzelfsprekend niet noodzakelijk.

Inbouw-/inzethaard: Een andere mogelijkheid is een inbouw- of inzethaard. Een inbouwhaard dient ingebouwd te worden en een inzethaard kan geplaatst worden in een bestaande situatie. Ook de inbouw- en inzethaarden zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afmetingen, stijlen en diverse brandstoffen. Een inbouw- of inzettoestel is over het algemeen voorzien van een glazen ruit, wat zorgt voor een behoorlijk rendement. De diversiteit bij een inbouw- en inzethaard is groot, zowel in de afmeting of stijl als in soort ombouw, totale haardopstelling of afwerking.

haard badkamer

Fase 4: Hoeveelheid haarden

Het klinkt misschien raar. En eerlijk is eerlijk; de meeste haarden staan in de woonkamer. Maar we zien steeds meer haarden in andere ruimtes. En waarom zou je jezelf alleen tot de woonkamer beperken. Een haard kan overal. Bijvoorbeeld in de tuin. Bij lekker buitenleven hoort toch de warme gloed van een knisperend vuur? Daarnaast zien we steeds meer haarden in de keuken, badkamer en slaapkamer.

Keuken: Een haard in de keuken past prima in de functie die de keuken momenteel heeft; het is niet langer een functionele plek waar wordt gekookt, maar ook een ruimte waar wordt geleefd. Hier kan een sfeervol vuur natuurlijk niet ontbreken.

Badkamer: Ook in de badkamer zien we steeds meer haarden verschijnen. Waar de badkamer voorheen een puur functionele ruimte was, wordt dit tegenwoordig steeds vaker gezien als een relax ruimte. En was is er nou lekkerder dan vanuit het bad kijken naar een lekker vuurtje, het werkt (tenslotte ook) extra ontspannend. Daarnaast is het een trend dat de ruimtes die voorheen gescheiden waren, bij elkaar worden getrokken. Badkamer en slaapkamer lopen steeds vaker naadloos in elkaar over. Een tunnelhaard tussen badkamer en slaapkamer is hierbij een perfecte ruimteverdeler.

Slaapkamer: Een hele tijd geleden was het niet meer dan normaal om een haard in de slaapkamer te hebben. In veel oude huizen zie je nog vaak een schouw in de slaapkamer. Maar in de tegenwoordige tijd bieden moderne slaapkamers verschillende mogelijkheden voor een sfeervol vuur. Door de warmte die een haard af kan geven is het niet alleen een toevoeging aan de sfeer, maar werkt het ook prima als bijverwarming. In de slaapkamer wordt vaak gekozen voor een gas- of elektrische haard. Er kan worden gekozen voor een gasvuur omdat deze zeer gemakkelijk bedienbaar én in een gesloten systeem geurloos is. Indien er geen mogelijkheid voor een rookkanaal mogelijk is, is de elektrische haard dé oplossing. Je hebt niet meer nodig dan een stopcontact!

Tuin: Een sfeervolle haard in de tuin kan natuurlijk niet ontbreken. Wil je genieten van een zwoele zomeravond of (zelfs) in de overige jaargetijden lekker buiten zitten? De sfeer en warmte van een buitenhaard zal hier zeker aan bijdragen, waardoor het het gehele jaar buiten lekker toeven is! De toenemende vraag naar buitenhaarden heeft geleid tot een groot en divers aanbod, een buitenhaard is er in nagenoeg alle soorten en maten.

Fase 5: Veiligheid

Voor onbezorgd genieten zijn behalve een goed functionerend toestel, ook een gedegen rookkanaal en een deskundige installatie van belang. Zorg daarom dat de haard wordt aangesloten door een professionele installateur. Hierdoor ben je verzekerd van een deugdelijke installatie en voldoen de rookgasafvoerkanalen aan de eisen van het Bouwbesluit en zijn dus 100% veilig.
Daarnaast is uiteraard ook het onderhoud van je haard of kachel van belang. Laat het onderhoud aan jouw haard of kachel uitvoeren door professionele bedrijven en laat het rookgasafvoerkanaal (bij een houthaard) vegen door een erkend schoorsteenveger.

keuze brandstof haard

DELEN