Monteur aan het woord.

De dag waar de meeste kopers op wachten; de nieuwe haard wordt eindelijk geplaatst. Hoe ziet zo’n werkdag op locatie eruit? De dag voordat we de haard gaan plaatsen, worden de benodigde spullen in de bus geladen. We spreken als dat nodig is, de klus nog een keer door met de werkvoorbereider.

‘s Morgens beginnen we de dag altijd met een kop koffie op de zaak, samen met alle monteurs. Daarna vertrekken we om half 8 naar de klant. Op locatie aangekomen, worden we altijd hartelijk ontvangen. We stellen ons voor en gaan eerst kijken naar de locatie waar de haard moet komen te staan. Daar nemen we nogmaals de tekening door met de klant en bespreken we de exacte maatvoering, hoogtes, gasaansluiting en verdere werkzaamheden, dit om gebreken en miscommunicatie te voorkomen. Indien er een afgewerkte vloer ligt, wordt deze netjes afgedekt om beschadigingen te voorkomen. Hoe meer werkruimte we hebben hoe prettiger we kunnen werken. Vervolgens brengen we de haard en de benodigde gereedschappen naar binnen. Eén van de monteurs begint met het uitzetten van de maatvoering, met behulp van hoeklijnen, en zet de haard op de juiste hoogte. De andere collega begint met het aanleggen van het kanaal. Indien er een bestaand kanaal aanwezig is, wordt deze vaak gebruikt. Als deze niet aanwezig is, wordt een nieuw kanaal gemaakt.
Indien er ook een meubel moet worden geplaatst, wordt daar rekening mee gehouden, zodat het een mooi aansluitend geheel wordt.

De haard (en het meubel indien van toepassing) wordt aan de muur bevestigd, voor extra stabiliteit. Vervolgens wordt de gashaard op het gas en (indien mogelijk) op het stroomnet aangesloten. Zo kan direct worden getest of alles goed functioneert. Buiten wordt de zaagtafel opgebouwd, om het plaatmateriaal voor de mantel kunnen zagen. In sommige situaties worden er in onze eigen werkplaats voorafgaand aan de klus al ijzeren frames voorbereid. Dit om op de werkvloer makkelijker en functioneler te kunnen werken. Denk aan nissen voor schappen, een tv-nis, vrijstaande haardopstellingen, een bok voor natuursteen, etc. Als dit alles op zijn plek staat beginnen we met het opbouwen van de mantel. We beginnen altijd met de zijplaten van de mantel, deze worden eerst ingemeten en vervolgens op maat gezaagd, waarna ze bevestigd worden op de uitgezette hoeklijnen. Hierbij houden we rekening met eventueel terug liggende plinten of convectieroosters. Voor het stucwerk houden we rond de 8mm aan. Vervolgens bouwen we de mantel verder af en worden waar nodig schoren gezet om het geheel stabieler te maken. Als laatste werk wordt de haard ingericht en schoongemaakt. Het inrichten van de haard wordt gedaan op basis van de tekening. Hierop staat aangegeven op welke manier de houtstammenset in de haard moet komen te liggen. Ieder haardtoestel heeft namelijk zijn eigen houtstammenset, deze is nauwkeurig afgesteld op de branders in de haard. De ruiten worden nadien netjes gepoetst. Indien de opstelling een meubel bevat, worden de frontjes van het meubel afgesteld, zodat alle naden even groot zijn en alles strak op elkaar aansluit. Als laatste worden eventuele schappen geplaatst om beschadiging te voorkomen.
Als we klaar zijn, ruimen we de zaagtafel buiten op en wordt het gereedschap weer in de bus gezet. De afgedekte vloer wordt opgeruimd en al het overige afval wordt mee teruggenomen. Voor oplevering wordt alles nog een keer goed nagekeken en schoongemaakt. We leggen de klant uit hoe de haard werkt. Stap voor stap laten we de verschillende functies zien en leggen we uit hoe deze gebruikt kunnen worden. De oplevering is nu voltooid en we hebben er weer een tevreden klant bij, die er in de kille dagen warmpjes en sfeervol bij zit.
We rijden weer terug naar van Tiel Haarden, hier halen we de bus leeg en zetten we de spullen voor de volgende dag in de bus, zodat we de volgende ochtend weer met een gerust hart naar de volgende klant kunnen

DELEN