bio-ethanol haarden

Bio ethanol.

Dankzij de ontwikkeling van bio-ethanol haarden kan in elke woning een haard worden geplaatst. Zo kun je zelfs in appartementen zonder rookgasafvoersysteem genieten van echt vuur. Ook in een gasloze woning kan een haard worden geplaatst met echt vuur zonder dat daar een rookgasafvoer voor nodig is. Voor een bio-ethanol haard is namelijk alleen een stroompunt nodig en bio ethanol natuurlijk.

Er zijn verschillende soorten bio-ethanol haarden, namelijk handmatige bio-ethanol haarden en geautomatiseerde bio-ethanol haarden. Lees hieronder over de verschillen.

 

Handmatige bio-ethanol haarden.

Handmatige bio-ethanol haarden moet je handmatig bijvullen. Dit kan bijvoorbeeld met een trechter. Je moet wel uitkijken dat je niet knoeit, omdat bio ethanol erg brandbaar is. Als de haard brandt, zie je dat de bio ethanol kookt. Het vuur is vaak minder goed zichtbaar, waardoor je minder goed kunt zien of de haard nog brandt of niet.

 

Geautomatiseerde bio-ethanol haarden.

Door de automatische BEV (Burning Ethanol Vapours) technologie is een bio-ethanol haard een stuk veiliger aan te zetten. De geautomatiseerde bio-ethanol haarden zijn van Planika.
De haarden zijn beveiligd en je kunt niet knoeien tijdens het bijvullen. In het toestel bevindt zich een apart reservoir waar je de bio-ethanol inpompt door middel van een pomp. Vanuit dit reservoir wordt de bio ethanol naar een dampversneller geleid. Hier verdampt de warme bio ethanol, waardoor er vuur ontstaat. De haard gaat branden door middel van een ontstekingspen. Doordat het vuur afkomstig is van de damp, ruik je het nagenoeg niet.
Het grote voordeel van een geautomatiseerde bio-ethanol haard is dat de bio ethanol niet brandt, maar dat het vuur afkomstig is van de damp van de bio ethanol. Daarnaast ontsteekt de haard automatisch. Je hoeft de haard dus niet aan te steken met vuur.

 

Vuurbeeld

Een bio-ethanol haard is een lijnbrander. Dat wil zeggen dat het vuur in de lengte gesitueerd is. Veel bio-ethanol haarden zijn niet gedecoreerd met houtblokken; het design van het vuur ziet er strak uit.  Een bio-ethanol haard kan echter ook gedecoreerd worden met hout, zodat het meer op echt haardvuur lijkt. Het is dan wel belangrijk dat je keramische hout gebruikt.

 

Doordat een bio-ethanol haard uit een losse unit bestaat, kun je de haard op bijna iedere gewenste manier inbouwen. Je kunt een bio-ethanol haard inbouwen in een mantel als een front, tweezijdige of driezijdige haard, als een roomdivider of tunnelhaard, maar je kunt de haard ook in een meubel verwerken of op een meubel plaatsen. Heb je nu een haard of stookplaats die je aan wilt passen zonder dat de boel gesloopt moet worden? Een bio-ethanol haard is ook makkelijk in een bestaande situatie te plaatsen.

 

Waar je bij het inbouwen van een bio-ethanol haard wel rekening mee moet houden, is dat je met echt vuur te maken hebt. Zorg dat je brandwerende materialen gebruikt rondom het vuur, zoals staal. Door staal te gebruiken, oogt de haard als een gashaard.

 

DELEN