BIO-ETHANOL HAARDEN

Hét alternatief voor echt vuur!

Wat is een bio–ethanol haard?

Een bio-ethanol haard is een milieubewuste haard die brandt op bio-ethanol en geen rookkanaal nodig heeft. De bio-ethanol haarden hebben enkel een elektra aansluiting nodig en zijn dus in vrijwel elke woning/ruimte te plaatsen.

 

De haard brandt op bio-ethanol, maar wat is het precies voor brandstof?

De brandstof bio-ethanol is een organische brandstof gemaakt van planten zoals: mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Er zijn verschillende soorten bio-ethanol, niet alle ethanol is geschikt voor de toestellen die wij verkopen. Bio-ethanol staat bekend om haar lage CO2 uitstoot en zorgt voor een schone verbranding. Er komt geen as, roet of rook vrij bij het branden van een bio-ethanol haard.

 

Bij van Tiel haarden hebben we twee verschillende bio-ethanol leveranciers; Planika & Bio-O! De toestellen werken beiden met een ander systeem.

Planika, een van de twee bio-ethanol haarden die we bij ons in de showroom opgesteld hebben, werkt met een volledig automatisch systeem. Dit systeem heet de BEV technologie (burning ethanol vapours, brandende ethanol dampen). Er is bij dit systeem geen direct contact tussen het vuur en de bio-ethanol. De brandstof bevindt zich in een apart reservoir in de haard, welke je met een automatische pomp bij kunt vullen. De warme ethanol verdampt, waarbij de gloeidraad bovenin het toestel ervoor zorgt dat de damp ontstoken wordt. Het gehele brandproces vindt plaats boven de brander. Dit zorgt ervoor dat de vlam toegang heeft tot zuurstof en volledig wordt verbrand. Dit voorkomt de typische geur die je vaak ruikt bij handmatige bio-ethanol haarden. De BEV technologie maakt het tevens mogelijk om de vlam snel te doven door de dampafgifte te sluiten. Planika heeft verschillende series zoals de Fire line automatic, Prime fire, Senso en Neo-burner. De haarden worden met een afstandsbediening geleverd, dit zorgt voor nog meer comfort bij het ontsteken van de haard.

Bio-O!, het tweede merk dat we sinds een aantal maanden naast Planika verkopen. Ook bij Bio-O! wordt de veiligheid van de haard gegarandeerd en is het systeem uitgerust met een automatische ontsteking. Met een druk op de knop schakelt het systeem aan. De brandstofvoorraad staat volledig gescheiden van het toestel en dus ook van het vuur. Dit wil zeggen dat er een reservoir opslag ergens rondom het ontwerp moet worden voorzien. De verbranding van het toestel wordt gemonitord door een computerprint met sensoren. Het systeem is zeer doordacht, en verschillende sensoren en elektronische instellingen controleren het brandproces op elk tijdstip. Het systeem zal zichzelf uitschakelen bij elke onregelmatigheid en hierover communiceren door middel van de LED in de drukknop.

Wat zijn nu de kosten van het verbruik van bio-ethanol?

Afhankelijk van welk toestel je kiest, wat de prijs van de betreffende brandstof is en welke vlamhoogte je toepast (dit kan niet bij alle bio–ethanol haarden) is het verbruik van een bio-ethanol haard gemiddeld 500ml per uur. Als we dit gemiddelde als uitgangspunt nemen en we ervan uitgaan dat je circa 3 uurtjes stookt op een avond, dan heeft dat circa € 6,00 gekost. Het draagt bij aan een groot stuk warmte en gezelligheid, en maakt het interieur op vele vlakken compleet!

 

Beide leveranciers hebben een mooie collectie met toestellen van verschillende afmetingen.

Wil je de verschillen van de twee merken in het écht ervaren? En heb je verder nog meer vragen? Maak gerust een afspraak bij ons in de showroom, dan zorgen wij dat één van onze adviseurs je hier alles over vertelt!

DELEN